Our Blog

Succesvol integreren door te geven

In 2015 werd een nieuw record voor het totale volume van fusies en overnames van ondernemingen geregistreerd. Echter voldoen deze alleen in de zeldzaamste gevallen aan de verwachtingen. Volgens Roger Martin, professor of de Rotman School of Management aan de Universiteit van Toronto, is het antwoord verrassend eenvoudig: deelnemende bedrijven zijn te vaak gericht op wat ze kunnen krijgen voor zichzelf in plaats van na te denken over wat ze zouden kunnen geven. In dit verband wordt verwezen naar het Amerikaanse management professor en psycholoog Adam Grant, die in zijn boek “geven en nemen”, de hypothese formuleert dat werknemers die zich vooral richten op het geven aan het einde meer bereiken dan degenen die alleen hun eigen voordeel nastreven.

Roger Martin suggereert de volgende vier overwegingen bij een integratie:

Betere toegang tot kapitaal
Financiering van de groei van bedrijven die een moeilijke toegang tot de kapitaalmarkten hebben.

Beter management
Ondersteuning bij de implementatie van een efficiëntere organisatie en sterkere proces discipline. Voorbeeld dat hierbij genoemd wordt is Danaher, dat elk overgenomen bedrijf na de 4P Business System integriert: mensen, plan, proces, prestaties.

Overdracht van vaardigheden
Overdracht van verschillende capaciteiten, activa of bepaalde werknemers, waarbij de overgenomen onderneming een directe impuls ervaart (bijvoorbeeld vaardigheden op het gebied van rechtstreekse benadering van klanten)

Ressources delen
Delen i.p.v. overdragen van vaardigheden of activa, zoals bijvoorbeeld, geïntegreerde klantenservice, merkcommunicatie of distributienetwerk.

Elke onderneming heeft zijn kern-kwaliteiten. Deze over en weer te herkennen en te waarderen en verder uit te bouwen is de voornaamste, en tevens uitdagendste taak, voor de te integrerende ondernemingen.

Bronnen en links:
– https://hbr.org/2016/06/ma-the-one-thing-you-need-to-get-right
– http://www.adamgrant.net

Share Button
Tags: , , , , ,

Show Comments (0)

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!