Our Blog

Gelijk willen krijgen is het ergste

Dit is de mening van Matthias Schranner, voormalig politieagent die zijn eigen onderhandelingstactiek in de omgang met gijzelnemers en zelfmoordenaars ontwikkelde en nu leert. De truc is om tot een situatie te komen waarin partij en wederpartij grip op het gesprek krijgen en de emoties onder controle hebben. Het manipuleren van de tegenpartij mag dan wel tot een korte-termijn succes leiden, is echter nooit duurzaam. Je komt elkaar altijd twee keer tegen in het leven, soms zelfs vaker.

Het onderhandelingsmodel dat zich bij de politie heeft bewezen, doorloopt de volgende 5 stappen:

1. Actief luisteren

2. Verbindend gevoel

3. Vertrouwen opbouwen

4. Oplossing ontwikkelen

5. Oplossingen omzetten

In de praktijk gaan wij vaak te snel voor oplossingen en investeren onvoldoende tijd in wederzijds begrip. Onderhandelingen zijn vaak emotioneel en bieden in het algemeen geen ruimte voor uiting van emoties, want dit is niet professioneel. Actief luisteren, begrip opbouwen en tot rust komen is echter toch de weg die naar succesvolle en duurzame oplossingen leidt. In deze context is het standpunt van Matthias Schranner dat gevoelens wel in het privé getoond mogen worden, maar niet tijdens onderhandelingen, hetzij positief, hetzij negatief.

Klinkt vanzelfsprekend, de ervaring leert echter dat we emoties niet kunnen sturen. Emoties zijn er gewoon, en bij iedereen zijn ze anders gedoseerd en uiten ze zich anders. Een gezonde omgang met emoties is mogelijk, maar vereist een bereidheid om de eigen emoties regelmatig onder de microscoop te leggen. Uiteindelijk zeggen emoties meer over ons dan over de ander. Een confrontatie met eigen emoties vinden wij dan ook een persoonlijke verrijking die veel groeipotentieel biedt voor adequaat gedrag in de meest uiteenlopende situaties.

Bron:
Schranner, M. (2017). Rechthaberei ist das Schlimmste. Harvard Business Manager, März, 58-59

Links:
Impuls•Training “Empathie als onderdeel van emotionele intelligentie”. Weiter>

Share Button
Tags: , ,

Show Comments (0)

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!